Alergija ali intoleranca?

Razlika med alergijo in intoleranco je preprosta.

Občutljivost, intoleranca ali alergija? Kaj morate vedeti.

Za intoleranco gre, kadar telo negativno reagira, ko je izpostavljeno določenim snovem. Ne smemo je zamenjati za alergijo, pri kateri gre za resnejšo reakcijo in ponavadi traja vse življenje.

Kaj pravzaprav je intoleranca?

Intoleranca je nezmožnost telesa, da bi pravilno prebavilo neko snov, bodisi gre za intoleranco na hrano ali okoljski dejavnik (neživilska intoleranca). Intoleranca se lahko pojavi zaradi številnih razlogov, od katerih sta najpogostejša naslednja dva:

  • V telesu primanjkujejo potrebni prebavni encimi za določeno živilo in zato snovi ne more pravilno prebaviti ali iz nje učinkovito izčrpati hranil. Občutljivost nastane zaradi prekomernega zaužitja ali prevelike izpostavljenosti.
  • Številni simptomi so posledica občutljivosti na določeno snov. Občutljivost se lahko pojavi zaradi prekomernega zaužitja ali prevelike izpostavljenosti neki snovi.

Da bi ugotovili, če imate intoleranco ali občutljivost na živilsko ali neživilsko snov, še danes naročite naše testiranje.

Izvedite, če imate intoleranco ali občutljivost na živilsko ali neživilsko snov.

ZAČNITE

Alergija ali intoleranca. Kakšna je razlika?

Razlika med alergijo in intoleranco je preprosta; v večini primerov so alergije večinoma dedne in jih imate vse življenje. Številni otroci in dojenčki imajo alergije na drevesne oreščke, arašide, jajca in mlečne izdelke. Vendar pa pogosto prerastejo te otroške alergije. Po drugi strani pa se intoleranca lahko in tudi se spremeni, odvisno od prehrane in življenjskega sloga. Pri intolerancah lahko kaj ukrepate, da jih zmanjšate in celo odpravite.

Odkrivanje alergij

Alergije se odkrivajo z merjenjem ravni imunoglobulina E (IgE) v krvi. Gre za določene krvne celice, ki se pomagajo boriti proti alergijam. Če imate alergijo na določeno živilsko ali neživilsko snov, bo telo začelo reagirati v trenutku, ko pride v stik z njo.

Običajne alergične reakcije vključujejo lokalizirano otekanje (npr. grla ali jezika), izpuščaj ali oteženo dihanje. Med najpogostejše alergene spadajo arašidi, lupinarji, jajca in soja.

Za razliko pa intoleranca ni tako resna in takojšnja kot alergija. Ti simptomi se pojavljajo postopoma; od 30 minut pa vse do 48 ur pozneje. @ Pojavljajo se simptomi, kot so glavoboli, napihnjenost, lokalizirano srbenje ali draženje kože, kot so ekcem, prekomerna proizvodnja sluza, vetrovi, driska in utrujenost.

Diagnosticiranje alergij

Najpogostejša metoda diagnosticiranja alergij je enostaven krvni test, ki običajno testira ravni protiteles IgE ali IgG v krvi. Alergije IgE so takojšnji odzivi na tujek  v telesu. Ti tujki lahko izvirajo iz hrane ali iz vdihavanja. Alergije IgE lahko povzročijo zelo resne simptome, kot so oteženo dihanje, otekanje in koprivnica. V še resnejših primerih lahko reakcije IgE vodijo do anafilaktičnega šoka.

Občutljivosti na hrano IgG4 so običajno manj resne kot alergije na hrano IgE, tipični simptomi pa vključujejo glavobole in slabost, napade in hiperaktivnost. Ti se lahko pojavijo več ur ali celo dni po zaužitju živila. Stopnja in resnost simptomov se razlikujeta zaradi genske zasnove posameznikov. Alergije IgG se običajno zdravijo z odstranitvijo problematičnega živila iz prehrane in s pomaganjem prebavi s probiotiki.

Trenutno na žalost ne opravljamo testiranj za alergije, ampak samo za intolerance. Če imate vprašanja v zvezi s tem, se pogovorite z nami v našem Klepetu v živo.

Izvedite več o naših testiranjih. Svojega lahko povsem enostavno naročite že danes.

NAROČILO